
Truskawka jest często wybierana przez polskich ogrodników do uprawy. Jest to roślina o niewysokich wymaganiach zarówno pod względem glebowym, jak i warunków klimatycznych. Pomimo to plantacja wymaga nawożenia makro- i mikroelementami. Szczególnie ważne jest zapotrzebowanie na azot, którego zarówno niedobory, jak i nadmiar mają negatywny wpływ na plony.
Znaczenie optymalnego dawkowania azotu w nawożeniu truskawek
Opracowane około 30 lat temu wytyczne dotyczące uprawy truskawek wskazują, że do osiągnięcia optymalnych plonów z jednego hektara trzeba dostarczyć roślinom około 130-140 kg azotu (N). Zazwyczaj pierwiastek ten jest pobierany z gleby, a największe zapotrzebowanie na ten składnik występuje w początkowym okresie wegetacji roślin. W tym okresie dobrym wyborem jest wieloskładnikowy nawóz pod truskawki z grupy NPK, który dostarczy roślinom również inne potrzebne makroelementy. Wiosenne zapotrzebowanie na azot należy pokrywać, stosując N i K dawki w proporcjach 1:1. Na kolejnych etapach zaleca się zmniejszenie azotowania na rzecz potasu w stosunku 1:1,3-1,4.
W początkowym okresie wegetacji można stosować preparat ADOB® ProFit 10-40-8 + mikro Owoce i Warzywa, z przewagą fosforu. Produkt ten, podobnie jak jego warianty o innych proporcjach podstawowych makroelementów, zawiera składniki schelatowane, znacznie łatwiej przyswajane przez rośliny. Nawóz może też być stosowany w dwóch kolejnych aplikacjach – w okresie rozwoju liści i kwitnienia.
Skutki przenawożenia azotem
Nawożenie azotem wymaga szczególnej uwagi, gdyż nadmiar tego składnika może powodować obniżenie jakości plonów. Konsekwencje przenawożenia azotem są zauważalne zarówno w owocach, jak i w roślinach. Przejawiają się między innymi cechami, takimi jak:
- miękkość owoców,
- podatność na odgniecenia,
- nietrwałość w transporcie,
- bujny wzrost wegetacyjny roślin,
- zwiększenie podatności na stres,
- zwiększenie podatności na choroby truskawek.
Aby zapobiec takim zmianom, producent nawozów, firma ADOB, nie zaleca stosowania w początkowym okresie wegetacji preparatów wyłącznie azotowych lub takich jak ADOB ProFit 18-18-18 + mikro Owoce i Warzywa, w którym azot stanowi znaczną część składu. Preparat natomiast może być stosowany trzykrotnie w okresie rozwoju kwiatostanu, początku kwitnienia i po zbiorze owoców.
Skutki niedoboru azotu
Równie poważne konsekwencje, jak przeazotowanie, może przynosić niedobór tego składnika w glebie. Jego brak przyczynia się do spowolnienia wzrostu roślin, rozwoju kwiatostanów i zawiązywania owoców. Skutkiem są znacznie niższe plony z hektara.
Sposobem na uzupełnienie zauważalnych niedoborów azotu mogą być nawozy dolistne na zboże i warzywa. Dobrym wyborem do suplementacji przed kwitnieniem i w okresie jest preparat ADOB NP stosowany w ilości 7-8 l/ha. Alternatywą są też wieloskładnikowe nawozy płynne z serii Basfoliar, które można aplikować w fazie rozwoju kwiatostanów na plantacjach owoców jagodowych.
W nawożeniu truskawek azotem istotne jest również uzupełnianie tego składnika w glebie już po zbiorze. Pozwala to na lepsze zawiązywanie pąków kwiatowych na następny rok.