W Polsce trzeba liczyć się z dużymi ograniczeniami co do całorocznej uprawy warzyw i owoców. Nasze warunki klimatyczne nie pozwalają na całoroczne cieszenie się darami natury w przydomowym ogrodzie ani na polu. Mamy pory roku, lato jest stosunkowo krótkie, chłód utrzymuje się przez wiele miesięcy, nie brakuje przymrozków i mroźnych dni. Nawet wiosną bardzo łatwo o zmarznięcie nowalijek, co stanowi kolejne utrudnienie dla ogrodnika. Można jednak ułatwić sobie życie i mieć dostęp do świeżych warzyw, owoców niemalże bez przerwy. Z pomocą przychodzi szklarnia, która daje zdecydowanie więcej możliwości niż uprawa gruntowa. Zalet tego rozwiązania jest naprawdę sporo, łącznie z wydłużeniem sezonu wegetacyjnego i uzyskaniem obfitszych plonów.
Wielkie tak dla szklarni – poznaj zalety uprawy szklarniowej
Szklarnia ogrodowa jest miejscem zaprojektowanym w taki sposób, aby możliwe było stworzenie odpowiednich warunków od wzrostu i rozwoju wielorakich roślin. Nawet jeśli na zewnątrz warunki atmosferyczne są niesprzyjające, w szklarni wytworzymy specyficzny mikroklimat, preferowany przez konkretne gatunki warzyw. Chodzi tutaj nie tylko o zapewnienie roślinom właściwej temperatury i poziomu wilgotności powietrza, ale też o ochronienie ich przed działaniem niekorzystnych, zmiennych czynników atmosferycznych. W szklarni możemy uprawiać warzywa, owoce i zioła, cieszyć się smacznymi nowalijkami już na wiosnę. Nic nie smakuje tak dobrze jak świeżo zerwany dar natury, tuż przed jego zjedzeniem. Właśnie wtedy ma też największą wartość odżywczą, a więc wpieramy zdrowie swoje i bliskich, sięgając po takie produkty. Szklarnia ogrodowa gwarantuje efektowniejszą uprawę roślin niż w przypadku sadzenia ich do gruntu. Można nawet stymulować ich rozwój za pomocą nawozów organicznych, bez użycia chemii.
W przypadku szklarni ogrodowej można liczyć nie tylko na wcześniejszą uprawę warzyw, ale też na szybsze zbiory Nie trzeba martwić się o to, że cokolwiek zmarznie, jak ma to często miejsce przy roślinach znajdujących się w gruncie na skutek przymrozków. Mogą one doprowadzić nawet do nieodwracalnego zniszczenia wszystkich sadzonek, przez co nasza praca pójdzie na marne. W szklarni warzywa mają stabilne warunki klimatyczne, przez co są silniejsze, szybciej dojrzewają i dają większe plony. Nawet późną jesienią można nadal cieszyć się świeżymi warzywami, mamy też szklarnie całoroczne, przemysłowe. Przekłada się to na możliwość uprawiania warzyw, owoców i ziół o każdej porze roku. Wystarczy odpowiednio zabezpieczyć szklarnię przez zimnem. Rośliny są również należycie zabezpieczone przed szkodnikami.
Co opłaca się uprawiać w szklarni?
W szklarni ogrodowej warto uprawiać nowalijki, do których zalicza się przede wszystkim różne rodzaje sałat, rzodkiewkę, cebulę, szczypiorek, pietruszkę, szpinak. Przetrwają one nawet w chłodne dni, można je wysiewać już pod koniec lutego. Opłacalne jest także uprawianie pomidorów, szczególnie tych tradycyjnych. Można wtedy liczyć na duże plony i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób. Jeśli szklarnia jest nieogrzewana, to sadzonki sadzi się już w kwietniu. Jeżeli zadbamy o to, aby warzywa te były prowadzone na jeden lub dwa pędy, uzyskamy zdecydowanie większe plony. Można wobec tego mówić o dużej opłacalności takiej uprawy.
Kolejnym topowym warzywem w uprawie szklarniowej jest papryka, różne jej odmiany. Sadzonki można wysadzać już w drugiej powie marca lub w kwietniu. Bardzo opłacalne są w uprawie ogórki, które wysiewa się już w lutym. Polecić można uprawę bakłażanów wysiewanych od stycznia do marca. Hodować warto też zioła, po które tak chętnie się sięga w kuchni. To właśnie za ich pomocą można nadać potrawom charakteru, poprawić ich smak i zapach. W warunkach szklarniowych praktycznie każdy gatunek ziół daje obfite plony. Prym wiedzie jednak bazylia, oregano, majeranek, szałwia, kolendra, tymianek, mięta. W szklarni sadzi się także różne gatunki kwiatów, roślin ozdobnych. Kwiaciarnie zaopatrują się w kwiaty cięte pochodzące właśnie ze szklarni, które dostępne są tam przez cały rok. Do najbardziej popularnych zalicza się storczyki, kaktusy, begonie, lobelie, petunie ogrodowe, róże, dalie i goździki.