Narzędzia, maszyny ogrodnicze

Uzdatnianie wody – czy jest to możliwe?

uzdatnianie wody
uzdatnianie wody

Woda jest niezbędna do życia.  Bez wody człowiek jest w stanie przetrwać najwyżej kilka dni. Aż 70% ciała człowieka składa się z wody. Woda występuje w przyrodzie w sposób naturalny. W wyniku zanieczyszczenia środowiska niektóre regiony świata cierpią na niedobory wody lub jej zanieczyszczenie.   Do wody przedostają się takie związki jak: amoniak, żelazo, mangan i azotany. Należy się ich pozbyć, zanim woda trafi do kranów. Uzdatnianie wody pozwala na lepszą jakość i zachowanie zdrowia konsumentów.

Obawy przed kranówką

Część społeczeństwa ma opory przed piciem wody z kranu. Zdarza się, że woda w kranie ma osad, jakiś nieprzyjemny zapach.  Obawiają się jakichś bakterii i wirusów oraz chlorowania wody. Wiadomo, że chlorowanie wody, choć oczyszcza ją z zanieczyszczeń,  to może negatywnie wpływać na ludzkie zdrowie i powodować: alergie, suchość skóry, a nawet choroby nowotworowe.  Na szczęście w sklepach dostępne są produkty do uzdatniania wody, które można zamontować w domu.

Systemy filtracyjne

Niewielkie filtry do wody można zamontować w domu. Korzyści odczuwalne są od razu. Uzdatnianie wody pozbawia ją szkodliwych związków, poprawia smak i przyswajalność wody przez organizm. Systemy uzdatniające wodę do stosowania w gospodarstwach domowych oczyszczają wodę z cząsteczek stałych typu: rdza, piasek, zanieczyszczeń mechanicznych (bakterii), chloru. Szczególnie kłopotliwy jest nadmiar żelaza w wodzie, który powoduje metaliczny posmak wody i rdzawy kolor. Zestaw filtracyjny składa się z trzech filtrów: mechanicznego, antybakteryjnego oraz filtru. Zamontowanie urządzeń uzdatniających wodę jest dobrym pomysłem, jeżeli ktoś nie ma pewności co do jakości wody w kranie. Dostęp do czystej i smaczniejszej wody można mieć na wyciągnięcie ręki w swoim domu. Woda kupowana w sklepie nie ma gwarancji stuprocentowej świeżości. Stoi na półce sklepowej przez dłuższy czas.

Ultrafiltracja wody

Szpitale, szkoły, restauracje, zakłady przetwórstwa żywności, bary potrzebują wody jak najlepszej jakości. Uzdatnianie wody musi zapewnić najwyższe bezpieczeństwo wody pod względem bakteriologicznym. Ultrafiltracja pozbawia wodę wszelkich bakterii i wirusów, ale pozostawia wartościowe dla zdrowia człowieka mikroelementy. W trakcie ultrafiltracji usuwana jest mętność wody, nieodpowiednia barwa i zapach. System ultrafiltracji nie zużywa chemikaliów, więc jest bezpieczny dla zdrowia użytkowników, potrzebuje niewielkiej ilości energii elektrycznej. Oznacza to niski koszt eksploatacji.

Zanieczyszczona woda może doprowadzić do uszkodzenia urządzeń elektrycznych: bojlera, czajnika, zmywarki, ekspresu do kawy oraz przyczynia się do powstawania żółtych zacieków na armaturze łazienkowej: zlewy, wanny, brodziki, toalety. Są to zabrudzenia trudne do usunięcia i wyglądające nieestetycznie. Uzdatnianie wody pozwala zapobiegać powyżej opisanym problemom.  Przefiltrowana woda jest zdrowsza i zdecydowanie lepsza w codziennym użytkowaniu. Uzdatnianie wody poleca się osobom korzystającym ze studni głębinowych.

 Artykuł powstał we współpracy z https://www.bartosz.com.pl/

Powiązane posty
Narzędzia, maszyny ogrodnicze

Odśnieżarki i zamiatarki - na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Konieczność odśnieżania to dla wielu przykry obowiązek, który odbiera radość z zimowej aury.
Czytaj więcej
Narzędzia, maszyny ogrodnicze

Narzędzia monolityczne - do czego służą?

Możliwość użycia nowoczesnych technologii do obróbki materiałowej sprawiło, iż procesy…
Czytaj więcej
Narzędzia, maszyny ogrodnicze

Jakie buty wybrać do pracy w ogrodzie?

Zarówno miłośnicy ogrodnictwa, jak i zwolennicy pielęgnacji trawnika wiedzą, że do wykonywania…
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *