Warto mieć własne owoce w przydomowym ogródku. Można zjeść je świeżo zerwane, przygotować rozmaite domowe przetwory lub poczęstować gości smacznym deserem. Które krzewy owocowe najlepiej uprawiać w ogrodzie?
Maliny
Cudownie słodkie owoce doskonałe do deserów i ciast. Nadają się także na różnego rodzaju przetwory. Uprawa malin nie jest skomplikowana, jednak należy odpowiednio dbać o rośliny. Krzewy wymagają przycinania, systematycznego podlewania i nawożenia. Przy wyborze odmiany, warto zastanowić się czy wolimy malinę letnią czy odmianę jesienną. Ta pierwsza daje owoce raz w roku, a w przypadku drugiej zbieramy maliny dwa razy – wczesnym latem i jesienią.
Porzeczki
Bardzo zdrowe owoce, zawierające mnóstwo składników odżywczych, w tym dużą ilość witaminy C. Kwaśne owoce świetnie nadają się do słodkich ciast i deserów. Można także zrobić z nich konfitury, dżemy i soki. Najczęściej uprawia się odmiany czarne i czerwone, choć ostatnio popularność zyskują również białe porzeczki. Te krzewy owocowe są proste w uprawie i mają dość niskie wymagania.
Agrest
Przysmak dzieciństwa rodem z babcinego ogrodu. Kwaskowate owoce można jeść prosto z krzewu lub wykorzystać do sezonowych ciast czy kompotów. Agrest zawiera dużo pektyn, co czyni go idealną bazą do galaretek i dżemów. Roślina jest łatwa w uprawie, a także bardzo odporna na mrozy. Lubi umiarkowany klimat, żyzną glebę i nasłonecznione stanowisko. Istnieje wiele odmian agrestu, które różnią się między innymi kolorem owoców.
Jagoda kamczacka
Zyskujący popularność owoc ze wschodu Europy. Ma nietuzinkowy smak i wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jagody są źródłem wielu witamin i minerałów, zawierają także antyoksydanty. Krzew ma niskie wymagania, a owoce bardzo szybko dojrzewają. Roślina jest odporna na suszę, mrozy oraz choroby.
Wymienione powyżej krzewy owocowe idealnie nadają się do posadzenia w każdym polskim ogrodzie. Ich uprawa nie jest trudna, a ze zbiorów można stworzyć cudowne domowe konfitury czy zdrowe nalewki.
Więcej porad znajdziesz na malanuku.pl