
Samodzielnie wyhodowane warzywa i owoce z przydomowego ogrodu, cieszą, satysfakcjonują, a przede wszystkim są najzdrowsze dla domowników. Aby jednak móc zająć się uprawą wybranych warzyw lub owoców, należy odpowiednio przygotować ziemię. Wśród najważniejszych zabiegów znajduje się odchwaszczanie, spulchnianie, określenie pH ziemi oraz użyźnienie. Jak przeprowadzić poszczególne zabiegi i z pomocy jakich narzędzi warto skorzystać?
Czas na usuwanie chwastów
Ziemia pod uprawę warzyw musi być dokładnie oczyszczona z chwastów. Do tego typu pracy wykorzystuje się szpadel, motykę i widły. Ułatwiają one bowiem przekopywanie ziemi i wyciąganie w całości korzeni. Przekopaną głęboko ziemię warto wyrównać. Do tego celu nadaje się zagęszczarka do ziemi. W późniejszym czasie można zaś wykorzystać ją np. do prac poprzedzających układanie kostki brukowej, w miejscach wytyczonych ścieżek.
Z chwastami trzeba sobie radzić regularnie. Nie da się ich usunąć jednorazowo, na zawsze, ale im dokładniej zostanie przekopana i oczyszczona ziemia, tym późniejsza pielęgnacja będzie przebiegała sprawniej i krócej. Podczas pozbywania się chwastów, które wyrastają już pomiędzy uprawami, najlepiej korzystać z narzędzi ogrodniczych małych rozmiarów, aby nie uszkodzić korzeni warzyw.
Struktura gleby – jaka powinna być?
Gleba pod uprawę warzyw powinna być przewiewna i przepuszczalna. Musi charakteryzować się tzw. gruzełkowatą strukturą. Liczy się również jej żyzność, czyli zasobność w składniki odżywcze, których potrzebują rośliny.
Strukturę gleby można poprawić – gdy jest zbyt zbita i gliniasta dodaje się gruboziarnisty piasek i nawozy organiczne. Z kolei zbyt luźna gleba potrzebuje czasochłonnych i wymagających prac, dlatego warto zastosować alternatywę – podwyższone grządki.
Odczyn gleby
Wiele z narzędzi, sprzętów i akcesoriów, które są niezbędne podczas prac w ogrodzie, można znaleźć w sklepie Emast. Chociażby glebogryzarkę, dzięki której przekopanie dużych powierzchni ziemi pod uprawę warzyw, będzie znacznie wygodniejsze i szybsze niż prace ręczne.
Z niezbędnych sprzętów mniejszych gabarytów przyda się kwasomierz, za pomocą którego uda się określić pH gleby. Warzywa najczęściej potrzebują odczynu zbliżonego do obojętnego. Jeśli pomiary kwasomierza wykażą, że odczyn jest zbyt kwaśny, należy glebę odkwasić i wymieszać z nawozem wapniowym. Nawóz kwaśny przyda się za to glebie o zbyt niskim pH.
Użyźnianie
O glebę, na której są uprawiane warzywa, należy dbać przez cały rok. W grę wchodzi nie tylko regularne pozbywanie się chwastów, ale i dostarczanie glebie składników, których rośliny potrzebują do wzrostu.
Metody użyźniania różnią się od pory roku. Jesienią najlepiej stosować nawozy organiczne, czyli obornik. Zaś przez cały rok przyda się kompost, najlepiej samodzielnie przygotowany, nawóz zielony – jako poplon lub przedplon, oraz nawozy mineralne.
Uprawa warzyw jest dość wymagająca, jednak te pochodzące z własnego ogrodu nie mają sobie równych, nie tylko pod względem walorów zdrowotnych.