Drzewa

Co powinieneś wiedzieć o jabłonich parchoodpornych?

Co powinieneś wiedzieć o jabłonich parchoodpornych?
Co powinieneś wiedzieć o jabłonich parchoodpornych?

Jabłoń jest dla wielu narodowym drzewkiem owocowym. Jej pyszne owoce znajdują się w prawie każdym polskim domu, zapraszając dużą ilością błonnika i wartościowych witamin. Na jabłoń czyha jednak wiele organizmów, które wcale nie mają dobrych zamiarów. Jednym z takich problemów jest parch jabłoni. Warto przyjrzeć się, jak radzą sobie z nim jabłonie parchoodporne i kiedy warto na nie postawić.

Parch jabłoni – czym jest?

Na początku należy dowiedzieć się, czym jest sam parch jabłoni. Jest to choroba, którą wywołuje grzyb o nazwie Venturia Inaequalis. Atakuje on nadziemne i niezdrewniałe części jabłoni, powodując listę problemów, które początkowo mogą wydawać się nieistotne, jednak wraz z czasem mogą zniszczyć samo drzewo, jak i owoce. Na początku infekcji można zauważyć oliwkowe plamy na liściach, które następnie brunatnieją. W efekcie liście powoli obumierają i zaczynają się kruszyć. W następnej kolejności grzyb atakuje same kwiaty i owoce. Na jabłkach zaczynają pojawiać się czarne okrągłe plamy. Drzewo oczywiście zaczyna się bronić, tworząc w tych miejscach warstwy korka, co sprawia, że owoce przestają być zdatne do spożycia. Do największych problemów dochodzi w czasie kwitnienia.

Jabłonie parchoodporne – skąd się wzięły?

Ochrona roślin, choć zamiary ma czyste, bardzo często powoduje wiele problemów. Środki, które dla drzewa są pomocne, mogą sprawiać, że jego owoce będą niezdatne do spożycia lub zmienią swój smak i właściwości. Nic więc dziwnego, że Unia Europejska naciska, aby wszyscy profesjonalni rolnicy stosowali tak mało środków ochronnych, jak to możliwe. W efekcie tego parch jabłoni wydaje się nie mieć przeciwników. Jak się okazuje – nie do końca. UE mówi również o tym, aby stosować inne rozwiązania. Jednym z nich jest hodowla odmian, które są w większym stopniu odporne na działanie grzybów i innych zagrożeń. Oczywiście nie posiadają one całkowitego immunitetu w tym zakresie, ale eliminują potrzebę nadmiernego stosowania często szkodliwych środków. 

Czy smakują tak samo?

Na temat jabłoni parchoodpornych powstało wiele mitów, które jednak czasem wywodzą się z początkowych prawd. Tak właśnie stało się w przypadku smaku jabłek, które pochodzą z tych drzewek. Początkowe odmiany, które były swoistymi pionierami w tym zakresie, dawały często owoce różniące się smakiem i nieprzypadające do gustu klientów. Na szczęście dziś te odmiany są już przeszłością – przeszły wiele zmian, przez co trudno dziś odróżnić smakiem owoc z jabłoni podatnej na ataki grzybów i parchoodpornej. Szukając jabłoni parchoodpornych, warto zajrzeć na stronę, która posiada ich szeroki wybór: https://www.sadowniczy.pl/pol_m_DRZEWKA-OWOCOWE_Jablonie-parchoodporne-8374.html. Jaka odmiana sprawdzi się najlepiej?

Red Apple tree farm

Którą odmianę wybrać?

Wybór odmiany jest zdeterminowany przede wszystkim przez możliwości danego sadownika. Wielu amatorów nie ma dostępu do konfekcjonowanych fungicydów, które pomagają w przypadku parchu jabłoni. Zakup takich środków wymaga okazania dokumentacji potwierdzającej, że potrafimy opiekować się drzewami w zakresie ich stosowania. Wszystko to sprawia, że im mniejsze możliwości i doświadczenie, tym lepiej wybrać bardziej odporne odmiany. Tutaj szczególnie polecane są drzewka Chopin, Red Love, Rosette, Rubinola oraz Topaz. Wybierając je, można mieć większą pewność, że parch nie będzie tak dużym problemem.

Powiązane posty
Drzewa

Drzewo jabłoni - obowiązkowe w każdym sadzie i ogrodzie

Jabłoń to rodzaj drzewa owocowego powszechnie znanego w naszym klimacie, o naprawdę szerokiej…
Czytaj więcej
Drzewa

Kiedy można otrzymać odszkodowanie za wycinkę drzew?

Tereny zieleni odgrywają bardzo ważną rolę w tworzeniu sprzyjającego środowiska do życia.
Czytaj więcej
Drzewa

Stare odmiany do sadu

Stare odmiany jabłek oraz gruszek są rzadko spotykane w marketach. Takie owoce charakteryzują…
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.