Miłośników domowego chleba ciągle przybywa. Nic dziwnego – chleb upieczony własnoręcznie zachwyca znakomitym smakiem i zapachem. Bardzo często kojarzy nam się z dzieciństwem, gdy to nasze babcie czy mamy przygotowywały pyszny wypiek. Chleb można upiec na różne sposoby – w piekarniku, czy też za pomocą specjalnego urządzenia. Niemniej jednak nic nie zastąpi smaku chleba pieczonego w kamiennym piecu. Bez wątpienia warto zadać sobie ten trud i zdecydować się na budowę konstrukcji we własnym ogrodzie. Wbrew pozorom nie jest to trudne. Wystarczy jedynie dobrze przemyśleć plan wykonania pieca i dobrać odpowiednie materiały. Zastanawiasz się, jak zbudować piec chlebowy w przydomowym ogrodzie? Dlaczego warto zdecydować się na tę inwestycję? W poniższym poradniku postaramy się odpowiedzieć na te pytania!
Jak zbudować piec chlebowy?
Plan konstrukcji
Przed rozpoczęciem budowy pieca chlebowego w ogrodzie należy dokładnie przemyśleć jego konstrukcję oraz usytuowanie. Najlepiej, gdy będzie on zlokalizowany w miejscu ustronnym i zacisznym, z dala od przedmiotów łatwopalnych. Dzięki temu zyskamy pewność, iż piec w żaden sposób nie zakłóci estetyki naszego ogrodu, a korzystanie z niego będzie w pełni bezpieczne.
Należy dodać, że umieszczając piec nieco dalej strefy wypoczynku unikniemy także wdychania uciążliwego dymu. Ważne, aby konstrukcja była osłonięta przed wiatrem. W zależności od indywidualnych potrzeb piec chlebowy opalany drewnem może przybierać dowolny kształt. Niemniej jednak najczęściej podstawę pieca wznosi się na planie czworokąta. Z całą pewnością jest to najwygodniejsze rozwiązanie.
Wykonanie fundamentów
Budowę pieca należy bezwzględnie rozpocząć od fundamentów. Nie bez przyczyny twierdzi się, że podstawą każdej budowy jest solidna podstawa. Pamiętajmy, aby pod żadnym pozorem nie wznosić pieca bezpośrednio na gruncie, ponieważ grozi to osunięciem, a nawet zniszczeniem całej budowli. Co zatem najlepiej sprawdzi się do wykonania fundamentów?
W pierwszej kolejności powinniśmy przygotować wykopy o odpowiedniej głębokości. Najczęściej jest to od kilkudziesięciu centymetrów do jednego metra – w zależności od rodzaju gleby, jak i stopnia przymarzania. Warto także ustabilizować wykopy za pomocą żwiru. W roli fundamentów najlepiej sprawdzi się beton. Materiał ten jest niewątpliwie bardzo solidny i odporny na zniszczenia. Aby nieco zwiększyć jego właściwości możemy dodać środek, jakim jest plastyfikator, dzięki czemu będzie on bardziej twardy. Oprócz tego możemy także zdecydować się na dodatkowe zbrojenie w postaci metalowych prętów. Podstawa musi być na tyle wytrzymała, by mogła udźwignąć sklepienie pieca. Do budowy podstawy pieca nadają się materiały, tj. cegła szamotowa czy bloczki betonowe.
Budowa kopuły pieca do chleba
Najistotniejszy element każdego pieca do pieczenia chleba to komora paleniska – jest to serce pieca. Niezwykle ważne jest, aby płyta pod komorę była wykonana z najwyższej jakości, ognioodpornych materiałów. Bez wątpienia przekłada się to na bezpieczeństwo użytkowania. Jednocześnie tworzywo powinno szybko się nagrzewać i długo utrzymywać ciepło, co umożliwia prawidłowe pieczenie chleba.
Płytę pod komorę pieczenia możemy odlać samodzielnie, korzystając z gotowej formy bądź użyć cegły szamotowej. Warto dołożyć wszelkich starań, aby komora paleniska była zrobiona prawidłowo, ponieważ to od tego w głównej mierze zależy efektywność i wydajność pieca. Najlepiej, jeśli zostanie ona wykonana na kształt kopuły, gdyż umożliwia to równomierny rozkład temperatury wewnątrz. W przypadku, gdy zdecydujemy się na wymurowanie pieca z cegły szamotowej warto zwrócić uwagę na grubość tych elementów. Im grubsza cegła, tym większa izolacja ciepła wewnątrz komory.
Do murowania konstrukcji warto użyć specjalnej zaprawy szamotowej. Należy nadmienić, że wraz z murowaniem poszczególnych rzędów kopuły, cegły szamotowe będą zbiegać się do środka. W takiej sytuacji warto skorzystać ze specjalnych prętów wzmacniających o długości odpowiadającej promieniowi kopuły, które jedną stroną opieramy o podłoże, a drugą o budowlę. Można je usunąć dopiero po całkowitym wyschnięciu zaprawy. Warto także zwrócić uwagę na łuk drzwiowy. Cegły układamy promieniście tuż nad nim.
Izolacja pieca chlebowego
Efektywność całej konstrukcji zapewni należyta izolacja. Jest ona niezbędna, ponieważ skutecznie powstrzymuje ucieczkę ciepła z pieca. Dzięki temu będzie się on szybciej nagrzewał i dłużej pozostanie gorący. Izolację możemy przeprowadzić za pomocą perlitu bądź wełny mineralnej. Jeśli przyłożymy rękę do obudowy rozpalonego pieca i będzie ona zimna, to znak, że jest on prawidłowo zaizolowany. Pamiętajmy również o zamontowaniu drzwiczek. To sprawia, że całe ciepło pozostaje wewnątrz pieca. Najlepiej postawić na wysokiej jakości drzwi stalowe, które z pewnością posłużą wiele lat zachowując świetny wygląd oraz parametry techniczne.
Obudowa pieca opalanego drewnem
Gdy nasza konstrukcja będzie już wzniesiona, wówczas warto pomyśleć o wykończeniu pieca chlebowego. Plec chlebowy opalany drewnem najczęściej wykańczany jest przy użyciu cegły klinkierowej. Niewątpliwie takie rozwiązanie gwarantuje najlepszy efekt wizualny. Należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej grubości fug, aby całość prezentowała się spójnie i efektownie. Po zakończeniu prac budowlanych piec trzeba stopniowo wypalać, aby nie doprowadzić do pęknięcia żadnej z jego części. Do użytkowania nadaje się po upływie około tygodnia.
Podsumowanie
W dzisiejszych czasach trudno jest znaleźć osobę, która nie doceniłaby smaku i zapachu domowego chleba. Do przygotowania tego jakże pysznego wypieku potrzebne jest nie tylko ciasto, ale również odpowiedni sprzęt. Mając w posiadaniu przydomowy ogród z pewnością warto rozważyć wzniesienie pieca chlebowego. Można w nim przygotować zarówno chleb, jak i pizzę czy mięso. Wszystko to sprawia, że jest to bardzo trafiona inwestycja!
Do budowy pieca opalanego drewnem wystarczy jedynie odrobina umiejętności majsterkowania. W pierwszej kolejności należy zastanowić się nad miejscem, w jakim finalnie miałby się znaleźć piec. Kluczowe jest przygotowanie fundamentów, czyli solidnej podstawy, na której będzie opierać się cała konstrukcja. Następnie możemy przejść do budowy podstawy pieca, a także kopuły. Na koniec możemy wykończyć piec materiałami według uznania. Nie da się ukryć, że furorę od lat robi cegła szamotowa. Gdy roboty murarskie dobiegną końca możemy cieszyć się znakomitym piecem chlebowym!