Dereń - właściwości lecznicze
Dereń - właściwości lecznicze
Rośliny, nasiona, cebule

Dereń – właściwości lecznicze

Dereń to wieloletnia roślina owocowa z rodziny dereniowatych. Pierwsze wzmianki o tych jasnoczerwonych owocach należą do czasów starożytnych. Według legendy dereń zaczął wyrastać z włóczni, która została wbita w ziemię przez jednego z założycieli Rzymu Romulusa. Dereń może mieć też ciemnoczerwone, prawie czarne owoce, które pojawiają się na półkach sklepów na przełomie sierpnia i września. Są doskonałe na kompot, galaretkę, wino, i dżem. Dereń może być również łączony z cukrem, i przechowywany w lodówce przez całą zimę.

Skład chemiczny owoców derenia

Owoce zawierają wiele przydatnych substancji:

  • Kwasy organiczne: cytrynowy, jabłkowy i bardzo rzadki bursztynowy
  • Pektyna
  • Garbniki
  • Substancje azotowe
  • Przydatne cukry
  • Flawonoidy
  • Fitoncydy
  • Olejki eteryczne
  • Sole wapnia, magnezu, potasu
  • Duża ilość witaminy C
  • Owoce zawierają wiele olejków eterycznych, kora jest cennym glikozydem, liście są bogate w witaminy E i C.

Dereń – korzystne właściwości owoców

 Owoce mają działanie przeciwzapalne, ściągające, bakteriobójcze, żółciopędne, moczopędne. Wywar z nich wzmacnia odporność organizmu. Dereń stymuluje usuwanie z organizmu toksycznych produktów rozkładu. Ze względu na bakteriobójcze właściwości owoców, ich regularne stosowanie jest skutecznym zapobieganiem przeziębieniom. W medycynie ludowej wykorzystywano również właściwości lecznicze rośliny na rany: maski na bazie miazgi pomagają szybko pozbyć się stanów zapalnych skóry.

  W przypadku odchudzania, dereń lepiej spożywać jest na surowo w tym przypadku poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, stymuluje metabolizm (w tym lipidy) i przyczynia się do usuwania niepotrzebnych odpadów. Dereń pomaga wzmocnić ściany naczyń krwionośnych, zapobiega kruchości naczyń włosowatych, jest stosowany do niewydolności żylnej, obrzęku nóg, zapalenia żył. Beta-karoten, dzięki któremu owoce otrzymały czerwony kolor, jest to niezbędne narzędzie do poprawy widzenia i dla pięknego, zdrowego kolorytu skóry.

Dereń – właściwości lecznicze

Owoce derenia są bardzo przydatne, zawierają dużo kwasów organicznych i witamin, dlatego też są zalecane przy dnie moczanowej, anemii, hemoroidach, czerwonce, durze brzusznym, chorobach żołądkowo-jelitowych, zapaleniu stawów.  Dzięki zawartym w nich pektynom owoce rośliny przyspieszają proces oczyszczania organizmu z produktów przemiany materii. Ponadto przyspiesza wydalanie kwasu szczawiowego i moczowego. Substancje aktywne biologicznie, które są częścią owocu, normalizują ciśnienie krwi, eliminują bóle głowy.

Dereń podobnie jak dzika róża wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, jest stosowany przy niewydolności żylnej, obrzęku nóg, zapaleniu żył. Również owoce są bardzo przydatne w przypadku cukrzycy, ponieważ nie zwiększają poziomu glukozy we krwi i jednocześnie zwiększają aktywność enzymatyczną trzustki, przyczyniając się do trawienia pokarmu.

 Jako środek zapobiegawczy, dereń spożywany jest przy niebezpieczeństwie zatrucia oparami rtęci, ołowiem i innymi substancjami toksycznymi. W medycynie ludowej dereń stosowano przy biegunce. Zalecane jest, aby owoce dereniowe były zawarty w diecie osób zmagających się z chorobami skóry. Napoje i napary z owoców są zalecane w przypadku zaburzeń żołądkowo-jelitowych i krwawieniu, w przypadku chorób jamy ustnej. Sok z owoców derenia ma wyraźny efekt wzmacniający i orzeźwiający.

Dereń – negatywne skutki spożywania

Należy wspomnieć o szkodliwości, jaką mogą powodować te owoce. Ze względu na wyraźny kwaśny smak i zawartość niektórych substancji przeciwwskazaniem do ich stosowania jest zwiększona kwasowość i przewlekłe zaparcia. A także w przypadku pobudliwości nerwowej i bezsenności.